sâmbătă, 19 februarie 2011

Tratament, tratament preventiv, vaccinare

Iar nişte teme banale, practic poate neînsemnate, dar greşeală de interpretare foarte frecventă, deci merită rostit câteva cuvinte şi pentru acest subiect.
Tratamentul se face de obicei la animale bolnave cu diferite medicamente, folosind doze mai mari şi pe o perioadă mai îndelungată, sau chiar până şi după vindecarea bolnavului. Uneori este suficient să tratăm numai porumbelul îmbolnăvit, dar în cazul bolilor infecţioase este mai indicat tratarea întregului efectiv.
Tratamentul preventiv se aplică la animale sănătoase, sau clinic sănătoase. De obicei se foloseşte doze mai mici, dar nu sub cele indicate în prospectul medicamentului (!!), şi pe o perioadă determinată. Sunt indicate să fie făcute în perioada anului când nu sunt concursuri şi înaintea vaccinărilor. Cu aceste tratamente preventive se pot evita apariţia diferitelor boli infecţioase şi parazitare, dar şi cele produse de anumite carenţe minerale sau hipovitaminozele. De obicei se tratează deodată întregul efectiv.
Vaccinările sunt metode de prevenire a bolilor infecţioase, prin administrarea diferitelor vaccinuri, pe diferite căi. Vaccinurile sunt tulpini de bacterii, sau virusuri slăbite, sau omorâte, sau cu virulenţă scăzută, care produc o reacţie din partea organismului în urma cărora organismul recunoaşte agentul cauzal şi produce anticorpi împotriva lui . Aceste anticorpi rămân în sângele animalului vaccinat, dar mecanismul de apărare a organismului rămâne încă o perioadă activă, producând noi anticorpi şi organismul devenit în aşa fel imun faţă de boala respectivă. Calea de administrare a vacinului poate fi injectabilă, pe cale orală, aeriană (aerosoli), sau prin picături în ochi, sau în nară. Deci tot vaccinare facem şi când administrăm de ex. LaSota în apa de băut a porumbeilor.
Este indicată să vaccinăm deodată tot efectivul pentru o anumită boală.
Sunt vaccinuri care imunizează organismul numai pentru o singură boală, dar sunt şi pentru mai multe boli deodată. Perioada imunităţii dobândite poate să fie diferită în funcţie de vaccinul folosit.

Niciun comentariu: