sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Ianuarie (2011) 1

Am început nu numai o lună nouă, dar şi un an nou. Am primit numeroase felicitări de anul nou şi am căutat să şi răspund la cele primite, iar dacă totuşi am uitat, mă grăbesc acum să recuperez lipsa.
Anul nou a debutat cu un frig asemănător ca cel din ultimile zile a anului trecut şi pofta de mâncare a porumbeilor este pe măsură. Ca să aibă şi ei revelion am suplimentat raţia cu porumb şi am dat să mănânce pe săturate. Aşa fac mereu, probabil porumbeii nu ştiu de ce, dar eu caut să fac sărbătorile mai frumoase şi pentru ei. Nu va ţine însă prea mult acest belşug, de 1 ianuarie intră totul în făgaşul normal şi din păcate de această dată am şi orz de calitate mai proastă.

Cum este şi normal omul la început de an face planuri. Aşa şi columbofilii. Am văzut pe internet că în alte zone au început să întocmească planurile pentru anul 2011. Mai mult au început cu maratonul, cea mai controversată categorie. Mai toată lumea vrea să participe la întocmirea planului la această categorie, iar cei mai zgomotoşi sunt cei care nici nu vor să zboare peste 700 de km. Nu prea înţeleg fenomenul, tind să cred că este vorba de o doză mare de invidie, sau răutate.
Pentru zona noastră nu am văzut încă nici o încercare, dar cel al moldovenilor se pare aşa de performant, încât eu personal aş participa acolo, dacă ar fi posibil. De fapt regiunea noastră s-ar încadra bine şi în zona acea, iar concursurile propuse de ei ar fi ideale şi pentru noi, fiind la distanţe comparabile cu al lor.
Deci: Bydgoszcz 923 km, Chojnice 991 km, Slupsk 1085 km, încoronat cu un derby de la Berlin 1102 km şi cu concurenţa din zonă, ar fi nişte perespective foarte prestigioase pentru 2011 şi cine ştie, poate şi pentru viitor. Cu atât mai mult ar fi de dorit participarea în zona aceea, că din zona noastră nici anul trecut nu s-au strâns decât foarte puţine porumbei pentru maratoane şi pe deasupra au fost şi pierderi însemnate, deci probabil în 2011 va fi şi mai puţin numărul celor care vor să măsoare puterile la această categorie. De faptul că şi la noi sunt foarte mulţi maratonişti (?) care se mulţumesc cu 750 km, nici nu vreau să vorbesc.
În regulament nu sunt nominalizate care judeţe de care zonă aparţin. Bineânţeles ar mai fi şi de văzut dacă organizatorii ne-ar primi, cei 80-100 de porumbei cu care am veni, nu ar pune probleme serioase de locuri în mijlocul de transport. După cum cunosc spiritul competiţional a celor din nord-estul ţării, cred că şi ei ar fi de acord. Întrebarea mai gravă este, dacă şi ceilalţi colegi de club, de asociaţie, sau de zonă ar fi de acord cu această idee.
Interesant ar fi de văzut şi cum se comportă porumbeii noştri pe aceea rută, fiindcă nu am zburat în direcţia Poloniei de când nu se mai organizează zboruri naţionale de la Gdansk.
Nu a trecut nici 24 de ore de la publicarea planului sus menţionat (porumbel.net) şi deja s-a şi modificat la trei zboruri de Elblag, care este mult mai puţin atractiv, cel puţin pentru mine.

Dar să vedem ce am făcut în această perioadă în anii trecuţi în crescătorie.
În general preocupările erau aceaşi ca şi acum, tratam porumbeii de diferite boli, după cum am mai scris şi mai înainte.
În anul 1996 la data de 22 decembrie s-au speriat porumbeii, probabil de uliu şi 13 porumbei nu a înnoptat acasă. A doua zi s-a mai întors şase, iar şapte am pierdut definitiv. Cu două săptămâni mai târziu, iar am avut o întâmplare asemănătoare, pe 5 ianuarie 1997, când 21 de porumbei nu au înnoptat acasă. A doua zi s-au întors 18, iar trei s-a pierdut definitiv. De atunci nu i-am dat drumul iarna, decât de 2-3 ori în anii 2001-2002, pierzând de fiecare dată câte un porumbel, apoi am învăţat lecţia definitiv.
În 1998 am vaccinat porumbeii cu Nedevac 0,5 ml / porumbel (contra paramixoviroză), iar după vaccinare doi au murit. Evenimente asemănătoare au avut şi alţii în urma vaccinări cu acest vaccin. De atunci nici nu am văzut pe piaţă, dar nici nu-i duc dorul.
În anul 2008 terminaseră orzul şi am dat numai porumb o dată pe zi. Tot în 2008 tratamentul antiparazitar am făcut pe data de 3 ianuarie cu ivermectină.

În rest nu s-au întâmplat lucruri deosebite în această perioadă, cum sper să fie şi în 2011.

4 comentarii:

VisoiuAndrei spunea...

LA MULTI ANI!!!UN AN NOU FERICIT, SA AVETI ALATURI DE FAMILIA DV SI PORUMBEI!!!!NU-MAI BINE,VA DORESC!!

Anonim spunea...

Nu o sa fie Elblag de 3 ori, doua concursuri de Elblag si un Berlin au in plan aia de la Radauti care au trecut la FRSC. Restul o sa ramana cu concursuri serioase de maraton peste 900 si 1000 km. Moldovenii cu siguranta va primesc sa concurati impreuna dar nu stiu daca si colegii dvs. au aceasi parere cu dvs. Poate primul an ar fi cu ceva mai greu sa zburati cu ei dar in maxim trei ani aveti si zona dvs. porumbeii care sa ii concureze, colegii dvs. nu vor fi de aceasi parere cu dvs. pentru ca putini columbofili sunt si sportivi.

Szabó Zoltán spunea...

Sunt totusi si colegi de club (si nu una), care ar fi de acord cu traseul polonez. Trebuie tinut cont insa si de cei care vor sa obtine rezultate si pe plan national.

Anonim spunea...

Atunci va doresc bafta si speranta de a reusii sa concurati cu Suceava, Neamt,Botosani,Iasi, acolo exista siguranta ca an de an se fac concursuri maraton serioase.
Contactati organizatorii de la Neamt, aveti contacte telefonice le puteti gasi pe adresa www.acneamt.ro